Studio fotograficzne z częścią mieszkalną w Budziszowie

Projekt nowego budynku w zabudowie wolnostojącej o funkcji studia fotograficznego z częścią mieszkalną. Budynek w formie stodoły złożony z kondygnacji parteru i antresoli otwartej na przestronne powierzchniowo i kubaturowo pomieszczenie do wykonywania zdjęć. Budynek zlokalizowany jest w strefie konserwatorskiej, dlatego w swej stylistyce nawiązuje do otaczających starych stodół.

Projekt:
Projekt budynku studia fotograficznego z częścią mieszkalną w Budziszowie. Powierzchnia 153m2.
Zakres prac:
Koncepcja, projekt budowlany, nadzór autorski
Zaawansowanie:
Uzyskana decyzja o pozwoleniu na budowę, obiekt w trakcie realizacji
Inwestor:
Osoba prywatna

Studio fotograficzne z częścią mieszkalną w Budziszowie

Projekt nowego budynku w zabudowie wolnostojącej o funkcji studia fotograficznego z częścią mieszkalną. Budynek w formie stodoły złożony z kondygnacji parteru i antresoli otwartej na przestronne powierzchniowo i kubaturowo pomieszczenie do wykonywania zdjęć. Budynek zlokalizowany jest w strefie konserwatorskiej, dlatego w swej stylistyce nawiązuje do otaczających starych stodół.

Studio fotograficzne z częścią mieszkalną w Budziszowie

Lokalizacja inwestycji znajduje się w ścisłej strefie konserwatorskiej A oraz na stanowisku archeologicznym. Budynek o powierzchni około 200m2 jest stodołą nawiązującą do lokalnej architektury. Tradycyjne materiały takie jak cegła klinkierowa ręcznie formowana czy dachówka ceramiczna karpiówka są nawiązaniem do historii tego miejsca, zaś zabiegi konstrukcyjne takie jak nadwieszenie od wschodu czy wcięty taras na piętrze a także przestronne wnętrza to akcenty współczesnej architektury. Forma budynku jest wynikiem funkcji, która ma pomieścić się we wnętrzu - studio fotograficzne z częścią mieszkalną - przy bardzo małych gabarytach działki. Wnętrze jest bardzo przestronne a centralną część stanowi otwarte aż do więźby dachowej pomieszczenie z antresolą, na antresolę prowadzić będą kręte schody stalowe. Wysokość głównego pomieszczenia do zdjęć z wielkoformatową cykloramą wynosi ponad 8m. Dzięki takiej przestrzeni możliwe jest wykonywanie zdjęć zarówno w dużej odległości od cykloramy jak i z różnych poziomów (parter lub antresola). Ponadto w zakresie funkcji fotograficznej będą pomieszczenia takie jak: pomieszczenie do zdjęć z użyciem wody, otwarta kuchnia i biuro. Budynek jest zrealizowany w technologii Silka + elementy żelbetowe, bez tynku wewnętrznego, więźba dachowa jest wykonana z elementów struganych, dzięki tym zabiegom wnętrze uzyska charakter loftowy i będzie oryginalnym tłem dla zdjęć.

budz 1 mał

budz 2 mał

fot 1

 fot 3

fot 4

 

Wszelkie prawa zastrzeżone.

 Projekt domu - Projekt indywidualny - dlaczego warto ?

O mnie

Oferta

Wycena projektu

(1 głos)
Czytany 210 razy