Stuletni Dom w Górach Wałbrzyskich

 

Projekt przebudowy i rozbudowy stuletniego wielopokoleniowego domu poniemieckiego w Wałbrzychu, w Górach Wałbrzyskich, jest kwintesencją tego jak ze zniszczonego domu z duszą stworzyć nowoczesne i przyjazne miejsce do mieszkania, obcowania z piękną naturą i z otwartą przestrzenią gór. Dom w Wałbrzychu zyskał nowoczesny wygląd i funkcję lecz pozostał domem z duszą, szacującym swoją historię.

Projekt:
Projekt przebudowy stuletniego domu poniemieckiego wraz z rozbiórką starych zabudowań gospodarczych, rozbudową przestrzeni tarasowych i rekreacyjnych i budową garażu w skarpie. Wałbrzych – Góry Wałbrzyskie. Powierzchnia 280m2 + 45m2 garaż
Zakres prac:
Decyzja o warunkach zabudowy, koncepcja, projekt budowlany, projekt wykonawczy
Zaawansowanie:
Uzyskana decyzja o pozwoleniu na budowę, obiekt w trakcie realizacji
Inwestor:
Osoba prywatna

archiwum długi pasek

Projekt „ odnowy” stuletniego domu w Górach Wałbrzyskich rozpoczęliśmy od zapoznania się z historią domu i jego mieszkańców. Proces ten odbywał się na kilku płaszczyznach: poprzez bezpośredni kontakt i rozmowy z wszystkimi obecnymi mieszkańcami (trzypokoleniowa rodzina) i poprzez obcowanie z budynkiem i poszukiwanie archiwalnych pozostałości na jego temat. Dom istnieje od początkowych lat ubiegłego wieku i jest tzw. domem „poniemieckim”. Odnalezione stare pocztówki z początków ubiegłego wieku pozwoliły na zapoznanie się z jego pierwotną bryłą a także z otoczeniem domu z bliższej i dalszej perspektywy. Przez lata wiele się zmieniało i niestety nie zawsze na korzyść. Dom został wielokrotnie przebudowany i rozbudowany, otwory okienne i drzwiowe zostały wielokrotnie poprzesuwane, a ich kształt i podziały uległy deformacjom, od atrakcyjnej strony domu (czyli od strony zbocza z widokiem na las) powstały garaże, gospodarcze dobudówki o chaotycznym kształcie, często z odpadów, co może świadczyć o cięższych czasach, które spotkały mieszkańców.

zdj przed długi pasek

Dlatego aby przywrócić funkcjonalność starym zabudowaniom prace projektowe rozpoczęły się od analizy wszystkich nawarstwień negatywnych i analizy możliwości otwarcia domu na piękno otaczającego krajobrazu. W ten sposób powstały pierwsze szkice kładące nacisk na odzyskanie tego co utracone , na wprowadzenie nowych funkcji oraz unikatowych walorów przestrzennych umożliwiających czerpanie z tego co w samym domu i jego otoczeniu najlepsze, a wszystko to w ukierunkowaniu na współczesne potrzeby rodziny wielopokoleniowej. Dom stanie się oazą spokoju w pięknej górskiej dzielnicy Wałbrzycha u podnóża Parku Krajobrazowego Sudetów Wałbrzyskich. Dom w swojej unowocześnionej formie nawiązuje delikatnie do industrialnych tchnień w architekturze tego regionu ale pozostaje też wierny własnym, pierwotnym założeniom architektonicznym. Funkcjonalnie został podzielony na trzy części dla trzech pokoleń. Wnętrza zyskają na przestrzeni oraz na doświetleniu dzięki powiększeniu okien, częściowym wyburzeniom i poszerzeniom przejść między pomieszczeniami. Od strony południowej uzyskano kameralny taras osłonięty stokiem góry oraz kaskadowym ogrodem skalnym i elewacją ogrodową domu oraz przestronne pomieszczenia wychodzące na wschód i południe, gdzie rozpościerają się wspaniałe widoki na góry. Funkcjonalnie wykorzystane zostały walory terenu, stąd pomysł garażu w skarpie. Wykorzystano istniejące zalety takie jak np.: stara studnia od strony tarasu, której nadano nowe życie, czy istniejące okazałe drzewa w bezpośrednim sąsiedztwie domu, które dadzą cień w upalne dni na tarasie. Elewacje zostały uporządkowane i elegancko podkreślone ciemnymi liniami boniowania, ciemną okładziną z płyt cedral i podbitką dachu z ciemnego drewna.  

szkice kwadrat

 1logo

2logo

3logo

4logo

5logo

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt domu - Projekt indywidualny - dlaczego warto ?

O mnie

Oferta

Wycena projektu

 

(1 głos)
Czytany 152 razy