dom pod dwoma świerkami

Dom-Kostka pod dwoma świerkami”
Rozbudowa i przebudowa istniejącego domu typu kostka we Wrocławiu na
osiedlu Grabiszyn. Dom zlokalizowany na kameralnym osiedlu, w bliskim
sąsiedztwie parku, z widokiem na starodrzew. Dom o niebanalnym designie,
nowoczesnym wyposażeniu, ma odzyskać funkcjonalny oddech i
przestrzeń w jego wnętrzach. Dwa ogromne świerki od frontu zostaną
odpowiednio zadbane i nadal będą stanowiły przyjemną, zieloną kurtynę
pomiędzy wnętrzem domu i ulicą...

Projekt:

Projekt rozbudowy i przebudowy budynku typu kostka z lat 70-80 tych we Wrocławiu

Zakres prac:
Koncepcja, uzyskanie decyzji WZ, projekt budowlany, projekt wykonawczy, projekt wnętrz, nadzór autorski
Zaawansowanie prac:
Uzyskanie decyzji o pozwoleniu na budowę, obiekt w trakcie realizacji
Publikacje w mediach:
archinea.pl
bryla.pl

 zorawia przed długi pasek m

Stan istniejący - wykorzystanie zalet oraz likwidacja wad

Dom kostka z przełomu lat 70-80. Budynek istniejący, pomimo, że nadgryziony zębem czasu, posiada kilka pozytywnych cech, które staraliśmy się zachować. Jest to: eksponujące widok na starodrzew szerokie przeszklenie na kondygnacji parteru, obszerne doświetlenie parteru od południa oraz widok na stare świerki od strony ulicy. Elementy zaś dysharmonizujące całość założenia, takie jak np.: nieskończony garaż od strony ogrodu, czy chaotycznie rozmieszczone okna, zostały usunięte.

Nowe formy

Budynek uzyska ultranowoczesną formę zewnętrzną dzięki kilku zabiegom architektonicznym: wprowadzenie wiatrołapu w formie fasady strukturalnej z szarego szkła, połączonego wizualnie z doświetleniem klatki schodowej, zawieszenie nad wiatrołapem wykusza stanowiącego zadaszenie wejścia do budynku i zamykającego najwyższą kondygnację w czystej formie prostopadłościanu oraz użycie wysokiej jakości materiałów wykańczających elewacje budynku.

Ulepszona funkcja + nowy garaż

Założeniem funkcjonalnym dla rozbudowy i przebudowy kostki było wprowadzenie w części najniższej kondygnacji nowego garażu dochodzącego do granicy działki, wprowadzenie nowych rekreacyjnych funkcji w podpiwniczeniu z możliwością wyjścia na ziemny taras od strony ogrodu. W poziomie parteru utworzono wiatrołap, powiększono pomieszczenia wypoczynkowe wewnątrz i zaprojektowano wyjście na nowy taras dzienny, natomiast piętro powiększono o dodatkowe funkcje w nowym wykuszu i przebudowano istniejące pomieszczenia.

Zieleń

Głównym założeniem było utrzymanie największych dwóch świerków w bezpośrednim sąsiedztwie budynku i odpowiednia ich pielęgnacja. Budynek dzięki poszanowaniu i pozostawieniu istniejących dużych drzew pozostanie w otoczeniu zieleni zarówno od strony ulicy jak i od strony ogrodu, co w mocno zurbanizowanej tkance miejskiej i przy obecnym powszechnym trendzie „wycinania wszystkiego” jest założeniem pozytywnym i rozsądnym.

 ŻURAWIA WIDOK 1m

ŻURAWIA WIDOK 2m

ŻURAWIA WIDOK 3m

ŻURAWIA WIDOK 4m

ŻURAWIA WIDOK 2 NOCm

ŻURAWIA WIDOK 5 NOCm

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt domu - Projekt indywidualny - dlaczego warto ?

O mnie

Oferta

Wycena projektu

 

(2 głosów)
Czytany 1065 razy